top of page

Materiaal van de sieraden

Wat verkleurt nu wel en wat niet

Welke sieraden verkleuren?
Metalen sieraden kunnen op ten duur gaan verkleuren. In dat geval zijn ze gemaakt van onedele metalen, zoals: koper, tin en zink. Zelfs wanneer zo’n sieraad is voorzien van een dunne laag zilver of goud is de kans op verkleuring aanwezig. De laag slijt namelijk tijdens het dragen langzaam af. Het onedele metaal reageert dan alsnog op vocht en zuur. Een ‘silver plated’ of ‘gold plated’ sieraad kan hierdoor bijvoorbeeld groen uitslaan.

Zilveren sieraden

Hoewel zilver een edelmetaal is, kan deze wel verkleuren. Het materiaal heeft namelijk de neiging om zwart of bruin uit te slaan. Dit komt door het oxidatieproces. Hierbij reageert het metaal op invloeden van buitenaf. De verkleuring kunt u echter vrij makkelijk verwijderen met onze zilverpoetsdoeken of een mengsel van warm water en een milde zeep.

Welke sieraden verkleuren niet?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zit u niet te wachten op sieraden die verkleuren of (veel) onderhoud vergen? Kies dan voor een edelmetaal, zoals: goud, rhodium of platina. Zoekt u een goedkoper model? Schaf dan een sieraad van RVS (Stainless Steel) van onze webshop aan. Dit materiaal verkleurt niet en is ook nog eens allergievrij.

Silver Plated en Gold Plated
Dit zijn sieraden die vaak gemaakt zijn van onedel metaal met een dun laagje zilver of goud eroverheen. Maar het komt ook veel voor dat een echt zilveren sieraad verguld word met een laagje goud eroverheen, dit zijn dus wel sieraden van edelmetaal en zijn dan ook van een veel hogere kwaliteit dan vergulde sieraden van onedel metaal.

De term ‘plated’ komt van de techniek die voor deze sieraden wordt gebruikt namelijk: electroplating. Door middel van stroom blijft het zilveren of gouden laagje hechten aan het metaal. Een voorbeeld hiervan is een sieraad gemaakt van zilver of koper met een laagje goud erover heen. Dit noemen we goldplated, of verguld. Een zilveren of koperen sieraad met een laagje zilver noemen we silverplated, of verzilverd.

Ook wordt Zinc Alloy tegenwoordig veel gebruikt voor silver- of goldplated sieraden. Dit materiaal kun je vergelijken met roestvrijstaal (RVS) en is hard, sterk, slijtvast en glimt je tegemoet.


Verkleuring van Silver Plated en Gold Plated sieraden
Verzilverde of vergulde sieraden blijven, in tegenstelling tot zilver of gouden sieraden, niet je hele leven mooi. Het laagje zilver of goud bij plated sieraden kan er, afhankelijk van de zuurgraad van je huid en door invloeden van buitenaf, uiteindelijk wel afslijten. Het kan soms ook voorkomen dat een plated sieraad groen uitslaat. Dit heeft te maken met de zuurgraad van je huid en kan per persoon verschillen. Je kunt het sieraad dan weer schoon krijgen door het heel voorzichtig met lauwwarm water en een zachte zilverpoetsdoek  van Mari Simoni op te poetsen.

Voor het langste behoud van plated sieraden is het beter om ze niet tijdens het douchen, zwemmen en sporten te dragen. Als het sieraad vaak in contact komt met water of een transpirerende huid, zal dit namelijk de plated laag zwart doen kleuren en aantasten of zelfs helemaal laten verdwijnen. Laat je plated sieraden ook niet in aanraking komen met bodylotion, parfum en andere verzorgings-, of schoonmaakproducten.

Toch kunnen plated sieraden zeker een lange tijd mee gaan als er zorgvuldig mee om wordt gegaan. Het zijn perfecte sieraden als je de mooie kleur van goud en zilver wil, maar wel op de prijs wilt letten. Of gewoon omdat je bij iedere outfit een ander sieraad wilt dragen.


Stainless Steel (RVS)
De Nederlandse omschrijving van stainless steel is ‘roestvrij staal’ ofwel RVS. Het is een erg hard materiaal, waardoor het niet snel zal vervormen en behoeft weinig tot geen onderhoud.

De mooie glans (of mooi mat indien geborsteld) maakt het een ideaal materiaal voor vele toepassingen. Het stukje over verkleuring kunnen we bij RVS overslaan want het grote voordeel van RVS is dat het niet verkleurt en het allergievrij is.

Anders dan veel mensen denken, kan RVS wel roesten als het veelvuldig in aanraking komt met water of chloor. Maar als je onze bewaar en draagtips in acht neemt zal je RVS sieraad van Mari Simoni talloze jaren mooi blijven.

bottom of page